Notícies del sector

Juan José Mach, elegit president de l'associació ACFEH

Setembre de 2023.- Juan José Mach ha estat elegit president de l’Associació Catalana de Fabricants d’Equips per a Hostaleria i Col·lectivitats (ACFEH), després que l’Assemblea General de l’entitat es reunís en sessió extraordinària el passat 20 de setembre a Barcelona per a celebrar eleccions a la Junta Directiva.

Fins aleshores, Juan José Mach ocupava provisionalment la presidència de l’associació, després del cessament voluntari de l’anterior president.

Juntament amb Juan José Mach (Quality Espresso), componen la Junta Directiva d’ACFEH: Daniel Domènech (Vollrath Pujadas) com a vicepresident, Josep Ruiz (Iberital) amb la funció de secretari, Jaume Riera (Comas & Partners) en qualitat de tresorer, i Lluís Jofresa (Luis Capdevila) com a vocal.

“La línia de treball de la nova Junta Directiva”, explica Juan José Mach, “s’articula al voltant de tres eixos: la defensa dels interessos generals dels associats davant l’Administració i les institucions públiques, l’increment de la visibilitat de l’entitat, així com el foment de la comunicació, informació i debat amb les empreses membres sobre els problemes que poden afectar la indústria catalana d’equipament per a hostaleria”.

Juan José Mach, que és director general de Quality Espresso, ocupa també la presidència de l’Associació de Fabricants i Distribuïdors de Màquines Espanyoles de Cafè i Similars (MACAFE).

Sobre ACFEH
ACFEH és una entitat sense ànim de lucre que representa la indústria catalana d’equipament per a hostaleria i col·lectivitats. Aquesta associació agrupa 55 empreses, les quals registren una facturació conjunta de 717 milions d’euros i una quota exportadora propera al 40%, donant ocupació a més de 3.600 treballadors directes.

L’associació ACFEH forma part de la Federació Espanyola d’Associacions de Fabricants de Maquinària per a Hostaleria, Col·lectivitats i Indústries Afins (FELAC). Les seves 55 empreses membres suposen el 43% del total de les 128 companyies integrades en la patronal espanyola.

Els subsectors representats dins d’ACFEH són equipament per a cuines, cafeteries, bugaderies i refrigeració comercial, així com mobiliari i decoració, parament i servei de taula, tèxtils, i articles d’un sol ús.

 

 

Impuls d’accions per a ajudar el sector durant la pandèmia

Juliol de 2021.- L'Associació Catalana de Fabricants d'Equips per a Hostaleria i Col·lectivitats (ACFEH) va situar-se en primera línia de les iniciatives destinades a alleujar els efectes de la crisi provocada per la pandèmia de la covid a les empreses catalanes del sector. Durant el 2021, ACFEH va posar en marxa diverses accions proactives per defensar els interessos i les necessitats dels fabricants d'equips per a hostaleria.

Una de les accions més rellevants va ser la sol·licitud a la Generalitat de Catalunya que la indústria catalana d’equipament per a hostaleria pogués ser receptora dels ajuts extraordinaris directes per a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la covid, els quals estaven emmarcats dins de la “Línia Covid d’ajuts directes a autònoms i empreses” articulada pel Govern d’Espanya i dotada amb 7.000 milions d’euros.

La reclamació d’ACFEH davant la Generalitat de Catalunya va realitzar-se després que la pràctica totalitat del sector industrial d’equipament per a hostaleria amb seu a Catalunya quedés exclòs a aquests ajuts.

Cal recordar que l’accés a aquests ajuts directes estava acotat a una sèrie de sectors als que es va identificar amb els seus codis CNAE (Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques). En el cas de la indústria d’equipament per a hostaleria, aquesta no tenia un clar encaix en aquesta classificació perquè no existeix un codi CNAE específic per a l’equipament d’hostaleria i, a més, es un sector molt heterogeni que es tradueix en l’existència d’una àmplia diversitat de codis CNAE vinculats a aquestes empreses.

Campanya als mitjans de comunicació
Juan José Mach, president d’ACFEH, va liderar la reclamació d’optar als ajuts directes. Com a primer pas, va reunir-se amb Albert Castellanos, Secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, per explicar-li de primera mà les necessitats i urgències del sector. Aquesta trobada va ser fonamental per transmetre les inquietuds dels fabricants i buscar solucions conjuntes.

A continuació, l’associació ACFEH va emprendre una campanya als mitjans de comunicació, de manera que des d’agències de notícies i premsa d’informació general, econòmica i sectorial fins a emissores de ràdio van donar veu a la reivindicació de l’associació catalana. Juan José Mach va participar així en programes radiofònics com “El Matí de Catalunya Ràdio”, “Herrera a Cope Catalunya” o “La Brúixola” d’Onda Cero Catalunya.

La seva reivindicació era clara: poder optar als ajuts directes sense que el CNAE fos un criteri excloent atès que el sector estava afectat per la pandèmia amb una caiguda de vendes estimada del 40% el 2020, quan el requisit per accedir a aquests ajuts estava fixat en un descens del 30%. En les seves intervencions, posava de manifest que aquesta indústria, com a proveïdora d’establiments de restauració i hotelers, formava part de la cadena de valor de l’hostaleria i el turisme, que sí eren receptors dels ajuts.

Com a resultat d'aquestes accions coordinades, la Generalitat de Catalunya va acabar incloent tots els sectors d’activitat en una segona convocatòria, així que la industria catalana d’equipament per a hostaleria en general i les empreses associades van poder accedir als tan necessaris ajuts econòmics.

Aquesta iniciativa exemplifica el compromís d’ACFEH en defensa dels seus membres i en l’articulació d’alternatives per a superar els reptes imposats per la pandèmia. L'associació continua treballant activament per a assegurar la prosperitat del sector de fabricació d'equips per a hostaleria i col·lectivitats, mantenint-se com a peça clau en la seva recuperació.

© Copyright. 
Tots els drets reservats

Necesitamos su consentimiento para cargar las traducciones

Utilizamos un servicio de terceros para traducir el contenido del sitio web que puede recopilar datos sobre su actividad. Por favor revise los detalles en la política de privacidad y acepte el servicio para ver las traducciones.